Apa este o resursă finită. Pământul mai este cunoscut şi ca „Planeta albastră”, datorită apelor care acoperă aproximativ 70% din suprafaţa acestuia. Astfel de date pot crea impresia că apa este o resursă de care dispunem din abundenţă. Cu toate acestea, aproximativ 97.5% din apa de pe întreaga planetă este apă sărată. Din cei 2,5% rămași, peste două treimi sunt în stare solidă, sub formă de gheţari, ceea ce înseamnă că nu avem acces direct la aceste resurse. Mai mult, aproape o treime din restul de apă dulce se află în subteran sau se regăseşte sub formă de umiditate a solului sau în mlaştini. Asta înseamnă că mai puțin de 1% din totalul resurselor de apă dulce pentru oameni şi ecosisteme este disponibilă, anume aproximativ 0.01% din totalul apei de pe Pământ.
În ceea ce privește apa potabilă, la nivelul Uniunii Europene sunt stabilite standarde de calitate pentru 48 de parametri, care trebuie monitorizați și analizați periodic de către statele membre. Acești parametri sunt clasificați în trei categorii:
· parametri microbiologici (importanți pentru sănătatea umană), care includ în special parametrii E. coli și enterococi;
· parametri chimici (importanți pentru sănătatea umană), care variază de la substanțe specifice, cum ar fi diferite metale și compuși organici, la substanțe generice, cum ar fi pesticidele și produsele secundare rezultate în urma dezinfecției;
· parametri indicatori, care oferă informații cu privire la procesele de tratare a apei și la calitățile organoleptice (cum ar fi culoarea, mirosul și textura unei substanțe) și estetice ale apei potabile. Această categorie este formată dintr-o combinație de parametri microbiologici, chimici și radiologici. Nerespectarea unui parametru indicator este un semnal care indică o posibilă problemă în alimentarea cu apă. O astfel de problemă trebuie să fie examinată, în special din perspectiva unor eventuale riscuri la adresa sănătății umane.
Astfel, supravegherea calităţii apei potabile se bazează pe proceduri tehnice riguroase şi pe instrumente de control performante.
Condițiile
de calitate, indicatorii fizico-chimici și metodele de analiză sunt
reglementate de Legea nr. 458/ 2002, republicată, în conformitate cu ale cărei
prevederi s-au stabilit următoarele:
1. Frecvența de recoltare a probelor de apă în funcție de
indicatorii de calitate urmăriți: din frontul
de captare, din bazinele de stocare, din puncte reprezentative ale rețelei de
distibuție.
2. Indicatorii fizico-chimici determinați în laborator: pH, CCO-Mn, cloruri, duritate, conductivitate,
turbiditate, nitriți, azot amoniacal.
Compania noastră asigură accesul populației la datele privind calitatea apei potabile care este produsă și distribuită către consumatori.
CUP-FOCȘANI, în calitate de producător și distribuitor de
apă potabilă, înregistrează și păstrează datele privind calitatea apei potabile
produsă și distribuită, inspecția sanitară și monitorizarea calității
apei. Suntem obligați, totodată, să aducem la
cunoștința autorității de sănătate publică județene informațiile necesare
întocmirii Raportului Național asupra calității apei.
Începând cu anul 2001, concomitent cu realizarea
modernizării captării subterane și a distribuției apei către consumatori, a
fost modernizat și dotat și laboratorul existent în cadrul Uzinei de Apă
Focșani, creându-se posibilitatea efectuării analizelor cu obținerea de
rezultate competitive conform standardelor europene.
Monitorizarea de audit a calității apei este realizată de
Direcția Sanitară-Focșani pe tot fluxul de distibuție al apei - de la captare
până la consumatori.
În situația
unor sesizări efectuate de către consumatori referitoare la modificarea
calității apei, se prelevează probe la racordul din rețeaua de distribuție și
din imobilul respectiv și se analizează în laborator. Prelevarea se face de
către laborant în prezența reclamantului, cu întocmirea unui proces verbal.
După efectuarea analizei de laborator se constată sursa de poluare și se iau
măsurile corespunzătoare. Concluziile și rezultatul analizelor de laborator
sunt aduse la cunoștința consumatorului printr-un buletin de analiză emis de
către acesta.
În urma analizelor periodice, efectuate pe parcursul timpului, s-a constatat că apa tratată în scop potabil a fost distribuită conform limitelor de potabilitate. În cazul în care accidental au apărut modificări ale calității apei la consumator, acestea s-au datorat în special conductelor interioare vechi din subsolul blocurilor, care sunt în proprietatea comună a consumatorilor. Înlocuirea acestora a dus la eliminarea problemei apărute.
Apa trebuie să fie:
· Suficientă — sursele de alimentare cu apă pentru fiecare persoană trebuie să fie suficiente și continue, pentru uz personal și casnic, cum ar fi consumul de apă, igiena personală, prepararea hranei sau spălarea hainelor. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), între 50 și 100 de litri de apă pe persoană pe zi sunt necesari pentru a se asigura că cele mai multe nevoi de bază sunt îndeplinite.
· Sigură — apa necesară pentru uzul personal şi casnic trebuie să fie sigură, prin urmare lipsită de microorganisme, substanțe chimice și riscuri radiologice, care constituie o amenințare pentru sănătatea unei persoane.
· Acceptabilă — apa ar trebui să fie de o culoare, miros și gust acceptabil. Toate facilitățile și serviciile de apă trebuie să fie adecvate cultural și sensibile la gen, ciclul de viață și cerințele de confidențialitate.
· Fizic accesibilă — orice persoană are dreptul la un serviciu de apă și canalizare care este accesibil fizic în spațiul sau în imediata vecinătate a gospodăriei, a instituției de învățământ, a locului de muncă sau a instituției sanitare. Potrivit OMS, sursa de apă trebuie să fie până la 1.000 de metri distanţă de casă, iar timpul necesar de colectare nu trebuie să depășească 30 de minute.